De vraag die vele mensen vaak stellen: moet jij als rugbyspeler ook zo een pak aan zoals op de Amerikaanse TV? Het antwoord is neen. Dat is American Football, wat niet hetzelfde is als rugby.
Er zijn varianten op Rugby: namelijk Rugby Union en Rugby League. Bij Rugbyclub Aalst en in Vlaanderen algemeen spelen we Rugby Union.
De basisopstelling van een rugbyteam ziet er als volgt uit. Geen nood alles wordt duidelijk met de info op deze pagina.
Posities
De posities binnen een rugbyteam zijn zeer belangrijk, al lijkt 30 mannen/vrouwen op elkaar om een bal te krijgen zeer chaotisch. Er zit wel degelijk veel logica in.
Elke team kent 15 spelers, waarvan een onderscheid gemaakt kan worden tussen forwards en backs.
De forwards zijn kloeke beren, krachtig en in staat om een potig duel aan te gaan. Ze staan in de scrum en verdedigen ook met tackles het eigen gebied om te voorkomen dat de tegenstander een try scoort. In onze opstelling zijn Gerry, Cloves, Nick, Len, Putte, Storm, Ethan en Antoine forwards.
Binnen de scrum kan je nog een verdere opdeling maken tussen twee props en de hooker, die samen de eerste lijn vormen. Zie de scrum als als twee ploegen met elk twee rijen, waarvan de voorste rij 3 spelers telt en de 2e rij 5 spelers. De props staan aan de buitenkant en de hooker centraal. Props zijn de pilaren van de scrum, zonder hun kracht is de scrum verloren. Gerry en Nick zijn props. Cloves is een hooker. Het is Cloves die de scrum controleert en de bal tracht binnen het team te houden. De tweede rij gebruikt hun kracht en lengte om de scrum in lijn te houden en ervoor te zorgen dat hij niet achteruit valt. Deze rij bevat twee flankers en een nummer 8. De flankers ondersteunen door mee te duwen, ze moeten echt all-round spelers zijn met snelheid en kracht. De nummer 8 is de enige die de bal uit de scrum mag oprapen met de handen om het spel verder te zetten.
De backs zijn de zeven overige spelers die niet deelnemen aan de scrum. Het zijn vooral snelle hazen die voorbij de defensie hollen om te scoren. Ze ondersteunen de forwards door het spel na de scrum opnieuw te verdelen en zijn verdedigend ook van tel om de backs van de tegenstander te stoppen. Arno, Bajram, Benjamin, Antoine, Daniele en Jan zijn de backs uit onze opstelling.
De nummer 9 positie of de scrum half is in ons voorbeeld Arno. Hij is de spelmaker en leidt de forwards. Hij is altijd alert en moet snel kunnen handelen. De diagonale lijn die de opstelling verder maakt naar beneden wordt vervolledigd met de nummers 10 (fly half), 12 & 13 (centers). Deze laatsten moeten snel kunnen reageren om bij gaten door te lopen met de bal of om richting de wingers te passen. Bajram is onze fly half, Benjamin en Antoine de centers.
De wingers zijn diegenen die langs de lijn zeer snel lopen met de bal om de try lijn te bereiken. Ze tackelen ook zelf de wings van de tegenstander. Vincent en Daniele zijn onze wingers.
Tenslotte is er nog de nummer 15 of de full back. Hij is het sluitstuk en ontvangt de bal vaak als laatst. Gezien in rugby de bal enkel achteruit gepast kan worden, is hij diegene die positioneel het best staat om hem uiteindelijk te ontvangen. Ze zijn snel en krachtig, maar moeten ook de gaten zien waarlangs een mogelijke try kan gescoord worden.
Rugby Union
Onderstaand filmpje gaat in op volgende zaken:
- Scoren
- Tackle
- Ruck
- Maul
- Speeltijd
- Knock on
- In touch
- Line out