Media

RC Aalst in Chipka van maart

Eline Claes en Samuel Draï met de bubbel van ’t Kasteeltje

Aalsterse rugbyclub heeft al 22 spelers en werkt samen met Lokeren

Het Laatste Nieuws* – 24 Sep. 2020 – Pagina 15

Met voorlopig 22 aangesloten leden heeft Rugbyclub Aalst alvast een vliegende start genomen ondanks de coronacrisis. Om geïnteresseerde leden ook de nodige matchervaring te laten opdoen, hebben de bestuursleden van rugbyclub Aalst en rugbyclub Lokeren besloten om de krachten te bundelen.

De Aalsterse rugbyclub is pas dit jaar opgestart. “Lokeren en Aalst waren op rugbyvlak al even on speaking terms, het waren de leden van Aalst die vrijdag op een ledenoverleg de keuze kregen om deze samenwerking op te starten. RC Aalst zal per week twee trainingen blijven organiseren met coach Samuel Drai, maar er zullen ook gemeenschappelijke trainingen komen om op elkaar ingespeeld te raken. De clubs en hun coaches maken hierover afspraken. De spelers blijven ook aangesloten bij de eigen club”, zegt Eline Claes, voorzitter van RC Aalst.

“De bedoeling is om onze spelers ook te laten proeven van een echte wedstrijd. Wie minuten wil pakken en zich fysiek wil testen tegen een echte tegenstander, heeft hiervoor nu de mogelijkheid”, aldus RCA-voorzitter Eline Claes. “Aalst en Lokeren zullen in entente competitie spelen, wat maakt dat de thuiswedstrijden zullen doorgaan in Lokeren. RC Aalst is nog steeds met de stad aan het zoeken naar een geschikt rugbyveld.”

Eline ziet het als een volgende stap in de ontwikkeling van de club. “We blijven groeien en zullen op termijn zeker met een eigen seniorenteam aantreden. De samenwerking met Lokeren is een goed voorbeeld van streekgenoten die elkaar omhoog duwen. We kijken alvast enorm uit naar de samenwerking.”

Aalst-Lokeren werd ingedeeld in de poule regionale 2 – Oost met clubs als Celtic Brussel 3, Vorst, Tongeren en Heusden-Zolder.

(RLA)

Wat in Dendermonde kan, kunnen wij ook

Het Laatste Nieuws* – 05 Jun. 2020 – Pagina 24

Dendermonde heeft al jaren een florerende rugbyclub en dus is het hoog tijd dat Aalst de eeuwenoude rivaal ook op dat gebied probeert te overtreffen. Maxim Pauwels, Peter Marquebreuck en Eline Claes, alle drie gebeten door de rugbymicrobe, zijn de oprichters van Rugbyclub Aalst.

Wie al eens in Dendermonde komt, kent het enthousiasme dat daar bestaat voor de rugbysport. Ook in Gent is er een populaire club, maar niet in de tweede grootste stad van Oost-Vlaanderen. “Ik denk dat we allemaal al een tijdje de ambitie hadden om een rugbyclub op te starten in Aalst”, zegt Maxim. “We merkten dat er in Oost-Vlaanderen een leemte is die moet opgevuld worden. Je hebt Gent, Dendermonde en Pajot, maar niks in Aalst. We zijn alle drie van Aalst en de stad heeft voor ons een speciale betekenis en sfeer. En je hebt de rivaliteit met Dendermonde, dus het moest ooit eens gebeuren”, vult Eline Claes aan.

Rugby is respect

Al in januari is Rugbyclub Aalst opgericht, maar toen kwam het coronavirus. Ondertussen mogen we allemaal weer wat meer uit ons kot komen en zijn trainingen in open lucht toegelaten. Er is steun van de stad Aalst en SportAG. De rugbyclub kan terreinen op het Beukenhof en Osbroek reserveren voor de rugbytrainingen.

De drie oprichters zijn gebeten door de rugbymicrobe. “Ik kom van de rugbyclub van Gent. Ik ben er trainer geweest en twee seizoenen lang voorzitter”, zegt Eline. Ook Maxim heeft ervaring. “Ik heb twaalf jaar geleden de rugbyploeg van het Sint-Jozefscollege opgestart en als student ben ik het blijven spelen.” Peter is dan weer een leek, al houdt hij wel van het spelletje. “Ik ben eerder een passieve rugbykijker. Maar ik wil het doodgraag spelen. Er hangt veel sfeer rond. Het respect is belangrijk in rugby. Ik weet ook niet goed wat ik mag verwachten, maar ik kijk er echt naar uit”, zegt hij.

Zonder contact

“We hebben sportieve ambities, maar ook het inclusief rugbyspelen is een pijler en op langere termijn willen we sociale projecten opstarten”, zegt het drietal. “In eerste instantie willen we mensen overtuigen om eens te komen proberen. Binnen de vijf jaar willen we van de regionale competitie opklimmen naar de nationale. Liefst met een vrouwen- en mannenploeg. En het liefst willen we ook een Mixar-team opstarten, met een mix tussen spelers met en zonder beperking dus. We willen met een Aalsterse Mixar-ploeg naar het tornooi van Cork in Ierland, volgend jaar. Voorts dromen we natuurlijk ook van een jeugdwerking”, zeggen ze.

Er zal getraind worden op het terrein van Beukenhof en in juli gaan ze naar sportcomplex Osbroek. “We mogen door het coronavirus nog niet in contact gaan. Dat zit er nog niet direct in. We hopen wel dat er meer mogelijkheden zullen zijn als in augustus de competitie start. We zijn nog eens aan het bekijken of we geen tackles kunnen oefenen op ’tackle bags’, als we die telkens goed ontsmetten. Er zijn veel spelsituaties die je kan simuleren”, zegt Eline. Een ideale situatie dus voor wie een beetje wil wennen en het spelletje wil ontdekken.

De eerste initiatietraining op woensdag 10 juni is al zo goed als volzet. Daarom zal er op vrijdag 12 juni een extra initiatie worden gegeven, eveneens op Sportveld Beukenhof van 20 tot 22 uur. Als je volgende week toch al aanwezig wil zijn op de gratis initiaties, schrijf je dan snel in door een mail te sturen naar bestuur@rcaalst.be.

Meer info op de Facebookpagina van Rugbyclub Aalst.

RUTGER LIEVENS

Initiatie een overweldigend succes!

Het Nieuwsblad* – 19 Jun. 2020 – Pagina 6

Rugbyclub Aalst werd pas boven de doopvont gehouden, maar het gaat snel voor het initiatief van voorzitter Eline Claes (32).

De Aalsterse is samen met stadsgenoot Maxim Pauwels trainer en zet samen met secretaris Peter Marquebreuck de schouders onder het project.

“Op woensdag en vrijdag verzorgen we initiaties op Beukenhof. Vanaf volgende maand kunnen we elke woensdag terecht op Ten Rozen. We zijn nog op zoek naar een vaste locatie en kampen met het probleem dat twee terreinen verdwenen in Osbroek waaronder het rugbyveld. Zowel Sporta als het Aalsterse stadsbestuur halen evenwel alles uit de kast om ons te helpen.”

Claes leerde de eerste knepen bij Rugbyclub Gent, maar wil nu ook de Ajuinenstad warmmaken. “Zelf deed ik aan hamerslingeren bij Racing Gent. Intussen keerde ik na een ommetje in de Arteveldestad terug naar mijn geboortestad en sloot ik me aan bij Eendracht Aalst. Ik combineer nu hamerslingeren met rugby, twee sporttakken die vooral op kracht teren. Ons plan A is om op 18 augustus aan de competitie te beginnen in regionale met zowel een vrouwen- als mannenploeg. Daarvoor hebben we wel 25 spelers per team nodig. Geen ijdele hoop me dunkt. Onze initiaties vormen een overweldigend succes, want ze zijn telkens volzet. Door de coronacrisis mag de dubbel niet groter zijn dan twintig spelers maar dat is in feite ideaal om technieken aan te leren. Iedereen is welkom. Ook voor andersvaliden zorgen we voor begeleiding. Pas als plan A niet lukt, gaan we over naar plan B en laten we onze leden in afwachting een seizoen lang proeven bij een andere club.” (rwd)

rwd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *